Categorie├źn
Raspberry Pi

Low budget retro mini console bouwen met 1000+ games

In deze handleiding leg ik uit hoe je met een Raspberry Pi je eigen SNES Classic Mini kunt bouwen waar je veel meer spellen op kunt spelen.

Nintendo kwam vorig jaar met de NES Classic Mini, een retro mini console van de in 1983 uitgebrachte Nintendo Entertainment System (NES) en komt dit jaar met de SNES Classic Mini (Super Nintendo Entertainment System). Beide zijn een groot succes en waren op veel locaties al tijdens de pre-order uitverkocht. Toch hebben ze een paar nadelen:

  • Minimaal aantal games
  • Dure addons
  • Dure aanschaf
  • Onvoldoende beschikbaarheid

Zelf ben ik opgegroeid met zowel de NES als de SNES en heb vele uren gespeeld op deze 2 consoles. Games als Kirby, Donkey Kong en Mario roepen nog steeds warme gevoelens op. Zodoende besloot ik om zelf om een retro mini console te bouwen. Na een korte research heb ik de verschillende dingen aangeschaft.

Hardware

Benodigdheden

Ik denk dat de meeste mensen wel bekend zijn met de Raspberry Pi, daarom zal ik er niet teveel woorden aan vuil maken. De Raspberry Pi is een kleine, goedkope singleboardcomputer met een ARM processor. Het apparaat is ontwikkeld door de Universiteit van Cambridge en was oorspronkelijk bedoeld voor educatieve doeleinden. De Raspberry Pi is voor vele doeleinden geschikt en er zijn dan ook talloze projecten voor te vinden op het internet. Model 3 heeft zowel WiFi als Bluetooth en door wat meer rekenkracht is hij geschikt voor verschillende emulators.

Retroflag

De case is van Retroflag en ziet eruit als een NES maar nog kleiner dan de mini versie en heeft alle aansluiten die de RaspberryPi 3 ook heeft. 4 usb-poorten, een HDMI-aansluiting, een ethernetpoort en een 3,5mm-jack voor audio en composiet-video. Verder zitten er ook nog functionerende Power en Reset buttons op.

8Bitdo

De controller ziet er ook heel tof uit en is van 8Bitdo, deze is geheel in NES stijl maar heeft verder alle knoppen en werkt zowel met USB als Bluetooth. De kleur grijs komt goed overeen met het grijs van de case.

De software

Als software heb ik gekozen voor RetroPie. RetroPie is gebaseerd op Raspbian (Debian Linux geoptimaliseerd voor de Respberry) en bevat zowel de volledige backend als frontend voor een retro game console. Het bevat de systemen van 52 (!) consoles, o.a. NES, SNES, Gameboy, Atari en Playstation 1. Sommige zullen niet even goed draaien op de Raspberry Pi, maar het merendeel wel. Zelf zal ik vooral games van de NES en SNES gaan spelen, dus voor mij is het voldoende.

Stap 1: Retro mini console voorbereiden

Download de juiste image op de website van RetroPie. Deze image moeten we vervolgens schrijven naar de SD kaart. Dit doen we met Win32 Disk Imager. Als je een Apple hebt kun je Apple Pie Baker gebruiken. Download dus ook deze software en installeer deze op je PC of laptop. Pak vervolgens de zip van RetroPie uit en laad deze in Win32 Disk Imager. Druk op schrijven en wacht een minuut tot de applicatie klaar is met installeren van de software op de SD kaart en plaats vervolgens de SD kaart in de Raspberry Pi.

Win32

Stap 2: Retro mini console installeren

Plug and play is misschien iets te direct. Maar het is een feit dat je het hele systeem makkelijk kunt instellen. Sluit de controller aan op de console en de console weer op de TV. Als RetroPie start kun je zelf je controller instellen. Om de RetroPie op het internet te krijgen had ik echter even een toetsenbord nodig om de WiFi in te stellen. Er is helaas geen on-screen toetsenbord. Binnen RetroPie kun je nog heel meer dingen instellen, maar dit is alles wat je nodig hebt om te gamen.

Setup

Stap 3: Spellen toevoegen

Spellen zijn echter wel een dingetje. Je mag alleen ROM’s toevoegen van spellen die je zelf hebt. Dit heeft natuurlijk te maken met het copyright. Via Google kun je veel van die ROM’s vinden. Eenmaal gedownload kun je makkelijk de spellen op de retro mini console zetten. Open Windows Explorer en ga naar de RetroPie (Deze Computer > Netwerk). Let op, je laptop en je retro mini console moeten wel op hetzelfde netwerk zitten!

Explorer

Eenmaal daar aangekomen sleep je de ROM’s naar de mappen van het bijbehorende spelsysteem. Het enige wat je nu nog moet doen is de bijbehorende informatie van de spellen ophalen. Druk op start en ga naar Scrapen > Scrape Now > Start. Als je eenmaal alle informatie binnen hebt kun je gamen.

Donkey Kong

Vragen? Drop ze in de comments en ik zal zo snel mogelijk proberen te reageren!

Geef een reactie