Categorieën
Bitcoin

Bitcoin vs. Bitcoin Cash

Bitcoin is de grootste cryptocurrency, maar niet perfect. Het grootste heikel punt van alle cryptocurrencies is schaalbaarheid. Door dit punt ontstonden er twee kampen en heel veel verwarring.

Bitcoin is de grootste cryptocurrency, maar niet perfect. Het grootste kritieke punt van alle cryptocurrencies is schaalbaarheid. Dit was dan ook aan de orde toen in mei het dagen duurde voordat transacties doorkwamen.

Blocksize

Door de populariteit van Bitcoin raakten de blocks van 1MB vol. Hierdoor moesten gebruikers meer fees betalen zodat hun block eerder werd opgepikt. Een makkelijke oplossing zou zijn om de blocksize te vergroten. Ware het niet dat de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, in de whitepaper schreef dat blocks van 1MB ervoor zouden zorgen dat aanvallen op het netwerk makkelijker verweerd konden worden. Bovendien zou het vergroten van de blocksize alleen maar een korte termijn visie zijn omdat grotere blocks uiteindelijk ook vol zouden raken.

Segwit

Een oplossing werd voorgedragen door de developers: BIP141. BIP141 stelt voor om de witness data los te koppelen in een block van de overige transactie data. Op deze manier kan de witness data achterin het block geplaatst worden en neemt het maar 25% van de originele data in. Verder zou Segwit (segregated witness: gescheiden getuige) ervoor zorgen dat een block vanaf nu gemiddeld 1,4MB groot zou zijn in plaats van de originele 1MB. 20 juli werd BIP91 geactiveerd, vanaf block hoogte 477120 zouden alle blocks gemaakt door miners die geen segwit ondersteunden verworpen worden.

Hardfork

Sommige leden van de community, vooral miners, waren het niet eens met BIP91. Ze vonden dat Bitcoin op deze manier eerder een investering zou worden dan een transactiemiddel. Op 10 mei werd er door de groep Bitcoin Unlimited voorgesteld om een hardfork uit te voeren en zodoende de blocksize te verhogen van 1MB naar 8MB. Op deze manier zouden er meer transacties in een block passen. 1 augustus was het zo ver. Bcash werd geboren.

bitcoin hardfork
Hoe een hardfork werkt.

LET OP: Bitcoin Cash noem ik vanaf nu Bcash.

The aftermath

Inmiddels zijn we een paar maanden verder. En in die tussentijd is veel gebeurd. Bitcoin prijs steeg naar $20.000 en schommelt op de tijd van schrijven rond de $7.000. Ook de prijs van Bcash steeg naar $4.500 en is inmiddels gedaald naar $600.

Maar dit is slechts het financiële plaatje. Bekijken we deze casus van de technische kant zien we dat Bitcoin heeft “gewonnen”, al zegt de Bcash kant van niet. De segwit adoptie hangt momenteel rond de 30% en is alsmaar stijgende. Dit heeft ervoor gezorgd dat de transactietijd en transactiekosten aanzienlijk zijn verlaagd. Ook de blocksize is aan het afnemen.

De blokken van Bcash zijn daarentegen zelden groter geweest dan 1MB. Toch blijft de Bcash propaganda aanhouden. O.a. grote miners zien liever grotere blocks, dit betekend hogere blockrewards dus meer opbrengsten. Ook maken Bitcoin.com CEO Roger “Bitcoin Judas” Ver, Craig “fake Satoshi” Wright en Calvin Ayre deel uit van het Bcash team. Deze personen zorgen inmiddels voor veel verwarring. Zij menen immers dat Bcash de echte Bitcoin is. Zo is het o.a. het domein Bitcoin.com, twitteraccount @Bitcoin (momenteel opgeschort) en subreddit r/BTC in hun handen. Door deze agressieve manier van propaganda zijn al veel mensen hun geld verloren die denken dat Bitcoin en Bcash dezelfde cryptocurrency zijn.

Ook op het gebied van decentralisatie is Bitcoin verder dan Bcash. Op het moment van spreken zijn er 7 pools die Bitcoin minen die individueel een hogere hashrate hebben dan de gehele network hashrate van Bcash. Ook zijn er 6x meer Bitcoin nodes.

De toekomst

Schaalbaarheid is nog steeds een probleem. Transacties duren nog te lang en zijn te duur. Waar het team achter Bcash vooral met geld en propaganda de grootste probeert te worden, werken de developers achter de schermen hard aan de doorontwikkeling van Bitcoin. De adoptie van segwit stijgt gestaag, maar de meeste grote partijen hebben het al omarmd.

Segwit maakt het mogelijk dat ook schnorr signatures kunnen worden geïmplementeerd. Schnorr signatures zorgen voor een ruimtebesparing van 25% binnen de blocks waardoor we weer meer transacties in passen. Het algoritme van schnorr is bovendien ook sneller dan het oude ECDSA algoritme. Hierdoor worden spamtransacties minder effectief. Ook moet schnorr zorgen voor een betere privacy doordat het één signature gebruikt voor meerdere transacties naar één adres.

schnorr signatures
Het verschil tussen de signatures

Ook is recent Lightning Network live gegaan op met mainnet. Dit is een grote stap voorwaarts qua schaalbaarheid. LN is een 2e laag over de blockchain heen. Zodoende worden de transacties binnen het LN afgehandeld en hoeft de blockchain het pas te verwerken als de betalingskanalen van LN worden gesloten. In de komende jaren moet dit een positieve uitwerking hebben op het netwerk, veiligheid en wereldwijde adoptie.

Tot slot

Het is overduidelijk welke kant we moeten volgen. Aan de ene kant hebben we honderden vrijwilligers die ervoor willen zorgen dat een financiële revolutie ontketend wordt en aan de andere kant hebben we een groep die voornamelijk voor hun eigen portemonnee bezig zijn. Wie weet waar we over vijf jaar zijn? Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Laat je niet misleiden en doe altijd eigen onderzoek. Als er nog vragen zijn, kunnen die worden gesteld in de comments.

De officiële kanalen: RedditWebsiteCoinmarketcap

Geef een reactie