Categorieën
Bitcoin

Bitcoin kopen voor beginners 2020

Nu Bitcoin de magische grens van $ 10.000 weer heeft doorbroken krijgt het ook langzamerhand weer aandacht van mensen die zich er de afgelopen tijd niet mee bezig hebben gehouden of nog nooit in verdiept hebben. Voor die mensen is deze blog ook geschreven. Ik ga uitleggen hoe jij bitcoin bewaart en waar jij het kunt kopen.

Wallet kiezen

Om bitcoin te kopen moet jij eerst weten waar je het gaat bewaren. Op bitcoin.org staat een simpel stappenplan om de perfecte wallet (portemonnee) voor jou te kiezen. Ik ga elke stap na en leg het uit daar waar mogelijk. Natuurlijk zijn er nog veel meer wallets om te kiezen, maar dit zijn de meest gangbare.

Wat is uw OS?

Voordat we beslissingen maken is het natuurlijk handig om te weten wat we met onze bitcoin gaan doen. Ik wil het voor de lange termijn (HODL ftw) opslaan en hoef dus niet snel bij mijn funds om het bijvoorbeeld te verkopen of uit te geven. Daarom maak ik gebruik van een hardware wallet, deze ligt veilig in een kluis en pak ik er alleen bij wanneer ik een deposit van bitcoin wil doen.

Ik ga er vanuit dat de lezers van deze blog willen beginnen en niet meteen een dure hardware wallet aanschaffen, dus we gaan voor een desktop wallet die op jouw PC staat. Voor het gemak ga ik uit van Windows als OS omdat dat de meest gebruikte OS in Nederland is. Een desktop wallet is wel gevoelig voor spyware, malware en andere virussen dus zorg dat jouw beveiliging up to date is. Windows Defender (Windows eigen virusscanner) voldoet wel, maar raadzaam is om eens in de zoveel tijd een scan te laten uitvoeren door AdwCleaner (gratis).

Hoeveel weet je van Bitcoin?

De volgende vraag is hoeveel we van Bitcoin weten. Eerder heb ik al uitgelegd dat deze blog is voor mensen die niet veel van Bitcoin weten, dus het antwoord is: New.

Het is je misschien opgevallen dat ik Bitcoin met en zonder hoofdletter heb geschreven. Bitcoin met hoofdletter gebruiken we als we het hebben over het concept van Bitcoin, zonder hoofdletter gebruiken we om bitcoin als eenheid aan te duiden.

Electrum

De overige stappen kunnen we skippen, deze doen er eigenlijk niet meer toe aangezien we toch bij Electrum uit gaan komen. De Electrum wallet bestaat al sinds 2011 en is non-custodial. Dit houdt in dat jij zelf volledige controle hebt over de wallet. Niets wordt opgeslagen op de servers van Electrum. Het enige wat Electrum nog wel via haar eigen servers moet doen is de transactie op het Bitcoin netwerk publiceren.

  • Download en installeer Electrum.
  • Begin de installatiewizard van Electrum:
  1. Kies voor automatisch verbinden. Electrum kiest dan zelf een snelle server voor jou uit
  2. Geef een naam aan je wallet
  3. Kies voor “Standaardportemonnee”
    Voor de twee-factor-authenticatie wordt een externe partij gebruikt en we hebben liever alles in eigen beheer.
  4. Een nieuwe seed maken
  5. Kies voor “Segwit” (in mijn andere blog leg ik uit wat segwit is)
  6. Schrijf de aangeleverde seed op
    Deze seed is de back-up sleutel van je wallet. Bewaar deze dus goed (nooit digitaal, schrijf op een papier en verstop het op een veilige plek)!
  7. Typ de seed in die je zojuist hebt overgeschreven
  8. Geef een wachtwoord op
  9. Voer een uniek wachtwoord in die je kunt onthouden
    Schrijf je wachtwoord niet op hetzelfde briefje als je seed en bewaar ook zeker niet op dezelfde plek
  • Ga naar het tabblad ontvangen en maak een nieuw adres aan:
    Het veiligst is om voor elke transactie een nieuw adres aan te maken.
  1. Geef een beschrijving op bijv. “Eerste storting”
  2. Je hoeft geen bedrag in te vullen
  3. Kies voor never uit het dropdown menu
  4. Druk op verzoek
  5. Kopieer het adres dat links verschijnt
electrum
Het scherm waarin je een bitcoinadres aanmaakt.

Bitcoin kopen

Bitcoin kun je vrij makkelijk kopen in Nederland met iDeal. In de tabel hieronder zie je de beste prijzen van dit moment. Als voorbeeld gebruik ik Bitonic, ze bestaan al sinds 2013 en hebben ook een eigen exchange Bl3p. Hieronder kun je realtime de goedkoopste aanbieders in Nederland zien. Let op: de hoeveelheid bitcoin die je wil kopen kan dit doen veranderen. Vergelijk dus zelf ook altijd!

  • Ga naar bijv. naar Bitonic
  • Voer het aantal bitcoin in wat je wil kopen of het aantal euro’s wat je wil besteden
  • Druk op “Kopen”
  • Vul de benodigde gegevens in en gebruik het bitcoinadres dat je hiervoor hebt aangemaakt in Electrum
  • Druk op “Bitcoin kopen”
    Koop je voor de eerste keer moet je eerst een verificatieproces doorlopen. Als dat is afgerond worden je bitcoin naar je overgemaakt.
Vul de benodigde gegevens in.

Nawoord

In principe maakt het niet uit welke wallet je gebruikt. Het belangrijkste is jouw seed goed en veilig bewaren. Deze kan bestaan uit 12 of 24 woorden. De seed is jouw toegang tot de bitcoin op de blockchain en maakt in principe niet uit met welke wallet je dit doet. (Tip: geef nooit jouw seed aan iemand anders en voer deze ook nooit zomaar ergens in!) Heb jij liever jouw bitcoin mobiel raad ik Blue Wallet aan. Deze wallet is opensource en werkt met zowel Bitcoin als het Lightning Network. Wil jij maandelijks of zonder KYC bitcoin kopen, kijk dan ook eens naar Relai (gebruik mijn code REL1505 om je fees te verlagen met 0.5%). Meer informatie over Bitcoin vind je bij Bitcoinstart.

Vragen? Stel ze in de comments.

Geef een reactie